top of page
Piano toetsen

GEURNOTEN

Net als bij muziek zijn parfums samengesteld uit verschillende noten. Het begrijpen van deze geurnoten en hun werking is essentieel voor elke parfumliefhebber. Door een grondige kennis van geurnoten ben je in staat om telkens weer de perfecte geur te vinden, niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner, als je weet waar hij of zij van houdt. In dit artikel lichten we alles toe over de verschillen tussen top-, hart- en basisnoten, zodat je een beter inzicht krijgt in de wereld van parfums.

Wat zijn geurnoten in parfum?

Ontdek de betovering van geurnoten, de gelaagde elementen die samen een onweerstaanbare geurcompositie vormen. Deze noten worden onderverdeeld in drie essentiële categorieën: topnoten, hartnoten en basisnoten. Samen weven deze lagen een parfum dat zich van begin tot eind subtiel ontvouwt terwijl je het ruikt. Merk op dat parfums gedurende de dag kunnen veranderen, en dat is te danken aan de snelheid waarmee elke geurnoot vervliegt. Een bekwame parfumeur hanteert deze noten als een muzikant die unieke composities creëert. Ontdek de kunst van geuren en dompel jezelf onder in de boeiende wereld van parfums.

Ester autoparfum 1.1.JPG
_edited.jpg

Topnoten: de eerste indruk

De topnoten van een parfum worden ook wel openingsnoten genoemd en zorgen voor de eerste indruk. Zodra je een eau de parfum sprayt, opent deze met de topnoten. Deze laag is de lichtste van de drie geurnoten, maar wel de meest dominante geur in de eerste minuten tot ongeveer een uur. Topnoten bestaan dan ook uit de meest vluchtige moleculen in een parfum en blijven maar zeer tijdelijk hangen. Om een parfum dus goed te beoordelen kan je hem niet meteen in de eerste minuten beoordelen, want zou zomaar kunnen zijn dat de topnoten jou niet aanspreken maar dat het hart van een parfum precies is wat jij zoekt.

 

Typische topnoten zijn citroengeuren (bergamot, citroen, sinaasappel), licht fruit (appel, bramen, ananas) en groene/aromatische kruiden (basilicum, tijm, kardemom).

Hartnoten: het hart van een parfum

Wanneer de topnoten aan het verzachten zijn dienen de hartnoten zich aan. Deze laag geeft een parfum zijn karakter en vormt dan ook het hart van een parfum. Hartnoten zijn het belangrijkste element in een parfum, zij verlengen de frisheid van de topnoten en geven warmte aan de basisnoten. Het is dus niet zo gek dat deze laag zo’n 40-80% van de uiteindelijke geur bepaalt.Het hart van een parfum moet aangenaam en gebalanceerd zijn. 

Typische hartnoten zijn bloemen (jasmijn, roos en neroli) leer, tabak en kaneel.

Parfum proberen
Parfumchemie

Basisnoten: de ziel van een parfum

Basisnoten zijn de laatste laag in een parfum en geven een parfum warmte en diepte. Het is dan ook niet zo gek dat basisnoten de ziel van een parfum worden genoemd. Ze zorgen voor de herinnering aan een geur en het moment waarop je deze geroken hebt. Basisnoten hebben de taak om een langdurige blijvende indruk te geven. 

Typische basisnoten zijn houtsoorten (sandelhout, oudh en cederhout), harsen (benzoïne, labdanum en mirre), amber, vanille en musk.

bottom of page