top of page
Piano toetsen

Geurnoten

Net als muziek zijn parfums uit verschillende noten opgebouwd. Het onder de knie krijgen van wat geurnoten zijn en hoe ze werken, is de sleutel voor elke parfum liefhebber. Door geurnoten goed te begrijpen weet jij telkens weer de perfecte geur te vinden. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je partner als je weet waar hij of zij van houdt. In dit artikel leggen wij jou alles uit over de verschillen tussen top-, hart- en basisnoten.

Wat zijn geurnoten in parfum?

Geurnoten zijn de verschillende geur laagjes in een parfum die samen bij elkaar een heerlijk geurend geheel vormen. Deze laagjes zijn opgesplitst in drie verschillende geurnoten. De topnoten, hartnoten en basisnoten. Samen creëren deze drie lagen een parfum waarvan de geur zich van begin tot eind blijft ontwikkelen als je hem draagt. Het zal je vast weleens opgevallen zijn dat een parfum niet de hele dag hetzelfde ruikt. Dit komt omdat elke laag gebaseerd is op de snelheid waarmee een geur vervliegt. Een goede parfumeur speelt dus als het ware met deze drie noten om een uniek compositie te creëren, net zoals een muzikant dit doet met muziek.  

Ester autoparfum 1.1.JPG
_edited.jpg

Topnoten: de eerste indruk

De topnoten van een parfum worden ook wel openingsnoten genoemd en zorgen voor de eerste indruk. Zodra je een eau de parfum sprayt, opent deze met de topnoten. Deze laag is de lichtste van de drie geurnoten, maar wel de meest dominante geur in de eerste minuten tot ongeveer een uur. Topnoten bestaan dan ook uit de meest vluchtige moleculen in een parfum en blijven maar zeer tijdelijk hangen. Om een parfum dus goed te beoordelen kan je hem niet meteen in de eerste minuten beoordelen, want zou zomaar kunnen zijn dat de topnoten jou niet aanspreken maar dat het hart van een parfum precies is wat jij zoekt.

 

Typische topnoten zijn citroengeuren (bergamot, citroen, sinaasappel), licht fruit (appel, bramen, ananas) en groene/aromatische kruiden (basilicum, tijm, kardemom).

Hartnoten: het hart van een parfum

Wanneer de topnoten aan het verzachten zijn dienen de hartnoten zich aan. Deze laag geeft een parfum zijn karakter en vormt dan ook het hart van een parfum. Hartnoten zijn het belangrijkste element in een parfum, zij verlengen de frisheid van de topnoten en geven warmte aan de basisnoten. Het is dus niet zo gek dat deze laag zo’n 40-80% van de uiteindelijke geur bepaalt.Het hart van een parfum moet aangenaam en gebalanceerd zijn. 

Typische hartnoten zijn bloemen (jasmijn, roos en neroli) leer, tabak en kaneel.

Parfum proberen
Parfumchemie

Basisnoten: de ziel van een parfum

Basisnoten zijn de laatste laag in een parfum en geven een parfum warmte en diepte. Het is dan ook niet zo gek dat basisnoten de ziel van een parfum worden genoemd. Ze zorgen voor de herinnering aan een geur en het moment waarop je deze geroken hebt. Basisnoten hebben de taak om een langdurige blijvende indruk te geven. 

Typische basisnoten zijn houtsoorten (sandelhout, oudh en cederhout), harsen (benzoïne, labdanum en mirre), amber, vanille en musk.

bottom of page